Wednesday, 10 October 2018 18:49

Ενώνουν τις φωνές τους και καλούν στις 13 Οκτώβρη στη Διεθνή Συνάντηση κατα του ρατσισμού και του φασισμού της ΚΕΕΡΦΑ: Γιώργος Τσιάκαλος, Ναταλία Ρασούλη, Κώστας Παπαδάκης, Φόλκαρτ Μόσλερ, Αργυρή Ερωτοκρίτου, Ντενί Γκοντάρ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ενώνουν τις φωνές τους και καλούν στις 13 Οκτώβρη στη Διεθνή Συνάντηση κατα του ρατσισμού και του φασισμού της ΚΕΕΡΦΑ:Γιώργος Τσιάκαλος, Ναταλία Ρασούλη, Κώστας Παπαδάκης, Φόλκαρτ Μόσλερ, Αργυρή Ερωτοκρίτου, Ντενί Γκοντάρ

Σάββατο 13 Οκτώβρη, Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Ρούφ, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη

tsiakalosΓιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός:
"Αποφάσισαν η Ευρώπη να είναι φρούριο. Σύμμαχοι και καλοδεχούμενοι να είναι οι πλούσιοι όλου του κόσμου (και οι επιχειρήσεις τους), κίνδυνος και εχθροί οι φτωχοί της δικής τους ιμπεριαλιστικής οικονομικής πολιτικής και οι ξεριζωμένοι των δικών τους πολέμων σε Αφρική και Ασία.
Αποφάσισαν να κρατήσουν τους φτωχούς και τους ξεριζωμένους μακριά από την Ευρώπη εφαρμόζοντας μια «αποτρεπτική πολιτική». Που πάει να πει: Να παίρνουν το μήνυμα όσοι αναζητούν καταφύγιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια εδώ, ότι γι’ αυτούς, ακόμη και στη χώρα του Ξένιου Δία, Ευρώπη σημαίνει Μόρια.
Και οι Ευρωπαίοι πολίτες, που θεωρούσαν δεδομένο για πάντα τον πολιτισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είδαν να ανασταίνεται το τέρας του ναζισμού.
Ο ναζισμός δεν γεννιέται από το τίποτε αλλά εξελίσσεται από στοιχεία βαρβαρότητας που ενυπάρχουν στις επίσημες πολιτικές αποκλεισμού, κοινωνικής ανισότητας, θεσμικού ρατσισμού, τραυματισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι διαρκές το φάσμα από την ιδεολογία του κοινωνικού δαρβινισμού (που χαρακτηρίζει το νεοφιλελευθερισμό) έως την ιδεολογία των ακροδεξιών, φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και επηρέασαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Η πολιτική «Ευρώπη-φρούριο» κατέστρεψε εκείνα τα στοιχεία ανθρωπιάς και δημοκρατικού πολιτισμού που άφησε ως παρακαταθήκη η μεγάλη αντιφασιστική νίκη κατά του ναζισμού. Η υπονόμευση της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, οι ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί για την επιβολή σχέσεων εξάρτησης ανάμεσα σε ισχυρές και αδύναμες χώρες, η συστηματική διάλυση και εξαφάνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, όλα συνδέονται μεταξύ τους σε ένα πλέγμα χειραγώγησης των πολιτών που έχει ως αποτέλεσμα την αποδοχή της βαρβαρότητας.
Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν τελικά θα είναι νικηφόρα η μάχη μας. Θα είναι, διότι η έκβαση της σύγκρουσης από εμάς εξαρτάται και όχι από τους εχθρούς του πολιτισμού. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε ΤΩΡΑ την επέλαση της βαρβαρότητας, γιατί με κάθε ώρα και στιγμή πληθαίνουν οι νεκροί μας στη Μεσόγειο και στον Έβρο. Γι’ αυτό το σκοπό συμμετέχουμε στη Διεθνή Συνάντηση άνθρωποι από τόσες χώρες της Ευρώπης."

nataliarasouliΝαταλία Ρασούλη,μουσικός:

"Ο φασισμός είναι ο αιώνιος αντίπαλος του ανθρώπου που προέρχεται από τον ίδιο τον άνθρωπο.
Η τρομακτική αυτή αυτοκαταστροφική διάσταση του ίδιου του ανθρώπου γίνεται ακόμα πιο τρομακτική όταν συνειδητοποιούμε ότι αντιτάσσεται στην ίδια μας την ύπαρξη. Μόνο που παίρνει τη μορφή του κάθε άλλου. Ποτέ του ίδιου μας του εαυτού. Νομίζουμε.
Ο φασισμός ντύνεται πάντα, εν είδει αυτοσυντήρησης και αυτοεπιβίωσης, το "καθάρισμα" από κάθε τι διαφορετικό που "μολύνει" τον ηγετικό έλεγχο όσων πιστεύουν ότι τους ανήκει δικαιωματικά. Είτε σαν φυλή, είτε σαν πολιτική κατεύθυνση. Μόνο που δεν υφίσταται καμία πολιτική μέσα στην ανθρώπινη καταστροφή κάθε ομάδας που θεωρεί εαυτόν ως τη μόνη άξια επιβίωσης. Είναι μια καθαρή τάση νοσηρής εγωκεντρικής επιβολής που εμπεριέχει πολλά επιβαλλόμενα "εγώ". Και αυτό είναι το μεγαλύτερο είδος αυτοκαταστροφής. Με την εξάλειψη της ανθρώπινης διαφορετικότητας, που αποτελεί το λάβαρο του φασισμού, ουσιαστικά δημιουργείται με σταθερό τρόπο η εξάλειψη κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η ίδια η βιολογία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη διδάσκει την διαφορετικότητα και την σταθερή μετάλλαξη των ειδών και κατά συνέπεια και του ανθρώπου. Για να υπάρχει ζωή, πρέπει αυτή να μεταλλάσεται και να διαφοροποιείται σε πολλά επίπεδα. Δυστυχώς η εγωμανής επιβολή παρακάμπτει κάθε τέτοια πληροφορία, διότι ζει σε μια ψευδαίσθηση του αιώνιου τώρα.
Η μεγαλύτερη επιβίωση του ανθρώπου είναι η διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα και η φροντίδα αυτής. Η ουσιαστικότερη υπαρξιακά επιβίωση είναι η διδασκαλία της ίδιας της προστασίας του ανθρώπου. Κάθε φορά που πολεμάται ότι εμείς έχουμε ορίσει ως διαφορετικό (διαφορετικό χρώμα, διαφορετική ιδεολογία, διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός κλπ) το βήμα προς την απόλυτη αυτοκαταστροφή γίνεται πιο μεγάλο και οδηγεί όλο και πιο γρήγορα προς αυτή. Αν δεν θέλουμε τον πλήρη υπαρξιακό, πολιτισμικό και ουσιαστικό αφανισμό μας, επιβάλλεται να προστατεύουμε καθημερινά όλες τις διαφορετικότητες. Των λαών, των πολιτισμών, της ίδιας της ζωής.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι με την βαθύτερη και ουσιαστικότερη έννοια, λέμε ΟΧΙ σε κάθε φασιστική κίνηση και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τι που εξολοθρεύει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την εξέλιξή του, το δικαίωμα στην αυτοπροστασία του και τον Πολιτισμό του κάθε λαού, αλλά και του πλανήτη. Γινόμαστε άνθρωποι σ' όλες τις διαστάσεις μας, ορατές και αόρατες."


denisgodardΝτενί Γκοντάρ,Πορεία Αλληλεγγύης:
"Την  Παρασκευή που πέρασε, 5 Οκτώβρη, φασίστες χτύπησαν στη Μασσαλία τα γραφεία της συλλογικότητας SOS-Mediterranee, που ναυλώνει το σωστικό πλοίο Aquarius με σκοπό να σώζει μετανάστες και πρόσφυγες, και που είναι τώρα μπλοκαρισμένο στο λιμάνι. Την επόμενη μέρα, Σάββατο, γίνανε 60 συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία για στήριξη και αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το βλέπουμε στη Μασσαλία όπως το είδαμε στο Κέμνιτς. Παντού στην Ευρώπη, όπως και στη Γαλλία, οι ρατσιστικές, αντι-μεταναστευτικές, αντικοινωνικές πολιτικές το μόνο που κάνουν είναι να στρώνουν το δρόμο στους φασίστες.
Αλλά βλέπουμε επίσης στη Γαλλία και στην Ευρώπη, ότι είναι εφικτό να τους κλείσουμε το δρόμο και να κτίσουμε την απάντηση.
Η Πορεία Αλληλεγγύης, η οποία οργάνωσε τη διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία στα πλαίσια της διεθνούς μέρας την περασμένη 17 Μάρτη, συσπειρώνει συλλογικότητες των Sans-papiers και μεταναστών, επιτροπές οικογενειών των θυμάτων αστυνομικής βίας, οργανώσεις μεταναστών εργατών, όπως και συνδικάτα και άλλες συλλογικότητες.
Οργάνωσε συνέλευση στις 29 και 30 Σεπτέμβρη και καλεί στο χτίσιμο σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά της αντιρατσιστικής απάντησης, της αλληλεγγύης και της πάλης μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Αποφασίστηκε επίσης το κάλεσμα σε διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία στις 18 Δεκέμβρη, διεθνή μέρα των μεταναστών, με αίτημα την ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης και σύνορα ανοιχτά. Τέλος καλεί σε μαζική κινητοποίηση για να διαδηλώσουμε στις 16 Μάρτη 2019 μαζί με τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη.
Γι’ αυτό ένας σύντροφος συνδικαλιστής συμμετείχε σε αντιρατσιστικό συνέδριο στη Μπολόνια στην Ιταλία, και αντιπρόσωποι της Πορείας Αλληλεγγύης θα πάνε στη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα και του Stand up to Racism στο Λονδίνο.
Δεν θα αφήσουμε να περάσει ο φασισμός, δεν θέλουμε την Ευρώπη του ρατσισμού και των κλειστών συνόρων, έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο να κερδίσουμε!"


Marina occupation school webΜαρίνα Μοράντε,Καταλονία, Ενότητα ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό:
"Είμαι μέλος της κίνησης Ενότητα ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό, από την Καταλονία. Θα συμμετέχω στην Αντιφασιστική Συνάντηση στις 13 Οκτωβρίου για πολλούς λόγους. Πρώτον, επειδή κά­θε τοπικός αγώνας (στις δουλειές μας, στα σχολεία μας, στις γειτονιές μας ...), έχει άμεση σχέση με τον αγώνα σε διεθνή κλίμακα.
Η ανταλλαγή εμπειριών, όπως το άνοιγμα του τζαμιού στη γειτονιά μου ή η πάλη ενάντια στις ομάδες φασιστών στην Καταλονία, και ο συνδυασμός με άλλες εμπειρίες σε όλη την Ευρώπη, μας οδηγούν όχι μόνο να κατανοήσουμε το πρόβλημα ως πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να μάθουμε συλλογικά και να αγωνιστούμε σκληρότερα. Δεύτερον, διότι βλέπουμε πώς ο φασισμός και η ευρωπαϊκή ακροδεξιά οργανώνονται με παρόμοιο τρόπο: ομιλίες μίσους ενάντια στους Ρόμα, ισλαμοφοβία, λαϊκισμός ... Αυτό το γεγονός πρέπει να μας απασχολήσει όλους για την ανάγκη να μοιραστούμε πανευρωπαϊκές τακτικές στον αντιφασιστικό αγώνα. Ελάτε να συμμετέχετε στην Συνάντηση. Ας μάθουμε, ας μοιραστούμε και ας αγωνιστούμε. Αν αυτοί κινούνται σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει κι εμείς να κινηθούμε ανάλογα για να τους αντιμετωπίσουμε. Η άνοδος του φασισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των αριστερών πολιτικών σχηματισμών. Ποτέ ξανά φασισμός, ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Βαρκελώνη."argyriΑργυρή Ερωτοκρίτου,γιατρός νοσοκομείο Γεννηματάς:
"Στην καινούργια φάση του εργατικού κινήματος, αυτή της “μεταμνημονιακής περιόδου” και της απεργιακής κλιμάκωσης με επιθετικά αιτήματα για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν, η συζήτηση στους χώρους δουλειάς περιλαμβάνει και τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.  
Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα νοσοκομεία είναι ανοιχτά για τους πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν έχουν πρόσβαση στα πολύ στοιχειώδη, ότι οι περικοπές έχουν τσακίσει τις υπηρεσίες. Και την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για την άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικά στο Γεννηματάς, η συζήτηση που οργανώσαμε με φιλοξενούμενο τον Κώστα Παπαδάκη από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε πολύ καλή συμμετοχή και πολύ ζωντανή συζήτηση για τις εξελίξεις της δίκης και συνολικότερα.
Γι' αυτό πάρα πολλά σωματεία συμμετείχαν με αποφάσεις και πανό στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη, όπως και σε άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις στο παρελθόν. Η Διεθνής Συνάντηση είναι η συνέχεια. Οι εργατικοί αγώνες είναι η δύναμη που μπορεί να υλοποιήσει όλα τα αιτήματα του κινήματος. Το να μπαίνουν μπροστά τα εργατικά συνδικάτα και να διεκδικούν προσλήψεις, καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες, στην πράξη να δοθούν λεφτά πχ για τα παιδάκια που φτάνουν στο Παίδων, ότι δεν θα κλείνουν νοσοκομεία όπως το Γενικό Πατησίων το προηγούμενο διάστημα σε μια περιοχή γεμάτη με πρόσφυγες και μετανάστες, είναι αυτό που μπορεί να τσακίσει την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και να φράξει το δρόμο στην ακροδεξιά. Αυτό το πρόγραμμα δράσης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι που θα συζητηθεί στη Διεθνή Συνάντηση στο Ρουφ και αυτό είναι που την κάνει τόσο κρίσιμη."

papadakiskostasΚώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής:
"Στην Ελλάδα, η προσπάθεια αναβίωσης του εθνικισμού, το Μακεδονικό και η λαϊκή απογοήτευση από την «πρώτη φορά αριστερά» σε συνδυασμό με τη ροπή των κυβερνήσεων ΗΠΑ και ΕΕ σε ακροδεξιές, ρατσιστικές και αντεργατικές πολιτικές, διαμορφώνουν συγκυρία πολιτικής ευκαιρίας για την ακροδεξιά. Αλλά ούτε και αυτήν η ΧΑ είναι ικανή να αξιοποιήσει. Ετσι σε συνδυασμό και με την δυσμενή τροπή της δίκης προσπαθούν να βγουν από την πολιτική καθήλωση τραμπουκίζοντας και προκαλώντας. Αυτό θα ενταθεί και χρειάζεται επαγρύπνηση και απάντηση από το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα.
Ταυτόχρονα, όλη η καθεστωτική Ευρώπη, κόμματα και ΜΜΕ προσποιούνται ότι ανησυχούν για την άνοδο της ακροδεξιάς ενώ εφαρμόζουν την πολιτική της. Στην ουσία μας απειλούν μεθοδικά με τον μπαμπούλα για να την δεχθούμε. Το κίνημα και πάλι οφείλει να τους υπερβεί και να δώσει τη δική του πολιτική απάντηση. Και την δίνει. Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Κέμνιτζ, στο Λονδίνο ενάντια στον Τράμπ και σε όλες τις χώρες για συμπαράσταση στους πρόσφυγες και ενάντια στον ρατσισμό, οι εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία είναι η άλλη όψη, την οποία η κυρίαρχη προπαγάνδα υποτιμά, ενώ συχνά και εμείς τις παραβλέπουμε. Αυτές αναδεικνύουν ποια είναι η πραγματική κοινωνική πλειοψηφία, που όμως η ιδεολογική, προγραμματική και πολιτική κρίση της αριστεράς αδυνατεί να την αναδείξει και ως πολιτική πλειοψηφία και να της δώσει επαναστατική διέξοδο.
Η διεθνής αντιφασιστική συνάντηση που πραγματοποιείται σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία καλείται και μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση."


volkhartΦόλκαρτ Μόσλερ,Γερμανία, Aufstehen gegen Rassismus:

"Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Γερμανία γνώρισε μια πολιτική πόλωση προς τα δεξιά, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός νέου δεξιού κόμματος, της AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), η οποία έχει γίνει το κέντρο των φασιστών τα τελευταία χρόνια.
Στην ανατολική γερμανική πόλη Κέμνιτς, αυτό οδήγησε σε έκρηξη ρατσιστικών διαδηλώσεων από τα τέλη Αυγούστου του 2018. Χιλιάδες ρατσιστές έχουν βγει στους δρόμους του Κέμνιτς τρομοκρατώντας όσους δείχνουν ξένοι, πρόσφυγες, μετανάστες, Εβραίους και αριστερούς.
Το πρόσχημα για τη ρατσιστική έκρηξη στο Κέμνιτς και άλλες πόλεις της ανατολικής Γερμανίας ήταν το μαχαίρωμα ενός άντρα από Αφγανό πρόσφυγα κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης. Η ΑfD ηγήθηκε αυτών των διαδηλώσεων μαζί με ανοιχτά φασιστικά κόμματα και ομάδες, όπως το Pegida κλπ. Η τωρινή ηγεσία του AfD έχει υπερασπιστεί τη ρατσιστική έκρηξη και υποστηρίζει ότι ο γερμανικός λαός “εξαφανίζεται” από εκατομμύρια πρόσφυγες που μπαίνουν στη χώρα. Ο κίνδυνος της ανόδου ενός φασιστικού κινήματος δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος μετά το τέλος του “Τρίτου Ράιχ “ το 1945.
Ζήσαμε, όμως, και ένα αντιρατσιστικό καλοκαίρι. Τις τελευταίες μόνο βδομάδες έχουν γίνει μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Στο Ρόστοκ (ανατολικά), 5.000 αντιφασίστες σταμάτησαν αποτελεσματικά διαδήλωση της AfD. Στο Μόναχο, 40.000 διαδήλωσαν ενάντια στον δεξιό Βαυαρό κυβερνήτη και για ανοιχτά σύνορα. Στο Αμβούργο, 30.000 βγήκαν στους δρόμους για ανοιχτά σύνορα και για να καλοσωρίσουν τους πρόσφυγες. Στις 13 του μήνα. περιμένουμε 100.000 διαδηλωτές ενάντια την άνοδο του ρατσισμού και του φασισμού.
Η οργάνωση “Aufstehen gegen Rassismus” (Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό) βρίσκεται στο κέντρο της οικοδόμησης της αντίστασης ενάντια στην άνοδο της AfD, αλλά και κατά της δεξιάς του Συντηρητικού Κόμματος (CDU / CSU) που οδήγησε σε μια άθλια εκστρατεία κατά των προσφύγων, δημιουργώντας το πολιτικό κλίμα στο οποίο η φασιστική και ρατσιστική AfD μπόρεσε να αναπτυχθεί."Read 473 times Last modified on Thursday, 11 October 2018 04:29

Latest from ΚΕΕΡΦΑ