Print this page
Saturday, 21 September 2019 17:44

Η «ΝΤΟΠΙΑ» ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Written by
Rate this item
(0 votes)

abecedar 1925KΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Η «ΝΤΟΠΙΑ» ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών να κάνει δεκτή ανακοπή κατά της αναγνώρισης του σωματείου «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» είναι απαράδεκτη. Η απόφαση ισχυρίζεται ότι ντόπιος Σερραίος είναι μόνο όποιος μιλά ελληνικά, αγνοώντας την πραγματικότητα μιας περιοχής όπου χιλιάδες άνθρωποι μιλούσαν «ντόπια» ή (σλαβο)μακεδόνικα και κάποιοι εξακολουθούν να τα μιλάνε ακόμα.
Στην πραγματικότητα, η Μακεδονία μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν μια περιοχή στην οποία μιλιούνταν μια σειρά από γλώσσες και διαλέκτους. Αυτό το αναγνώριζε στην πράξη και το ελληνικό κράτος, που εξέδωσε το 1925 αλφαβητάριο της – «ανύπαρκτης» κατά τα άλλα  - γλώσσας. Βέβαια,  η κύρια αντιμετώπιση που επιφύλαξε απέναντί της ήταν η σκληρή κρατική καταστολή. Η απόφαση μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, στις εποχές που η κυβέρνηση Μεταξά και όλες οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο (απειλές, ξύλο, αποβολές από τα σχολεία, στιγματισμό ως «αντεθνικών στοιχείων») εναντίον όσων μιλούσαν την «απαγορευμένη» γλώσσα. Και αυτό παρά τις κατά καιρούς αναφορές σε μακεδονική γλώσσα ακόμα και από υπεράνω πάσης υποψίας «εθνικόφρονες» όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ ο οποίος μίλησε στη μετεφυλιακή Βουλή για μακεδονική που έχει «και γραμματικήν και συντακτικόν»…
    Η υπόθεση του συγκεκριμένου σωματείου πήρε έκταση και δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής εκστρατείας των δύο τελευταίων χρόνων, όπου κάθε λογής ακροδεξιοί και πολεμοκάπηλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες υστερίας όπως το 1992. ‘Ετσι, το σωματείο στοχοποιήθηκε από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» που οργάνωσε το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και από άλλους τέτοιους φορείς. Είναι κρίμα που οι φωνές της μισαλλοδοξίας υποστηρίχθηκαν στο δικαστήριο ακόμα και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εθνικιστές και τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι, όσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ και το επίσημο κράτος τους κάνει τις πλάτες.
Εχθρός μας δεν είναι όσοι μιλούν μια διαφορετική γλώσσα και διεκδικούν τα αυτονόητα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Εχθροί μας είναι οι “νονοί” των Βαλκανίων, τοπικοί και διεθνείς, που ανάγκασαν με τη συμφωνία των Πρεσπών το γειτονικό λαό να αλλάξει ακόμα και το όνομα της χώρας του. Απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μιλά τη γλώσσα του και να εκφράζεται δημόσια όπως θέλει. Η διάλυση σωματείων λόγω «υποψίας αντεθνισμού», με έωλα και ανιστόρητα επιχειρήματα, είναι μια πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούμε να ζήσουμε αδερφωμένοι και ειρηνικά, μιλώντας όποια γλώσσα και χορεύοντας όποιο χορό θέλουμε, ενάντια στις προσπάθειες τον καπιταλιστών να μας διαιρέσουν παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού και του πολέμου.

ΥΓ. Στην Πανελλαδική Συνάντηση και Διεθνή Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 12 Οκτώβρη στη Νομική Αθήνας θα υπάρξει ειδική συζήτηση για τις μειονότητες και τον εθνικισμό με την συμμετοχή των πανεπιστημιακών Δημήτρη Χριστόπουλου και Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, η οποία ήταν μάρτυρας στήριξης του Σωματείου στη δίκη στις Σέρρες.

Read 2429 times Last modified on Saturday, 21 September 2019 17:56

Latest from ΚΕΕΡΦΑ