Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Thursday, 02 April 2020 20:42

H διαδυκτιακή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα "Εκκενώστε τα κάμπ, σπίτια για τους πρόσφυγες"

Written by
Rate this item
(0 votes)

amygdaleza virusΠραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Απρίλη το απόγευμα η διαδυκτιακή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα "Εκκενώστε τα κάμπ, σπίτια για τους πρόσφυγες", προαναγγέλοντας εκδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες τη Μεγάλη Βδομάδα.

Εδώ όλο το βίντεο: https://www.facebook.com/keerfapage/videos/215648286334627/


Την εκδήλωση συντόνισε η Αφροδίτη Φράγκου που άνοιξε τη συζήτηση ξεκινώντας από τα πρωινά θλιβερά νέα για τα 20 κρούσματα κορονοϊού στο στρατόπεδο της Ριτσώνας και τον λόγο πήραν για σύντομες παρεμβάσεις οι: Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, Δέσποινα Σπανούδη, «κείμενο υπογραφών εκκενώστε τα καμπ», Κώστας Καταραχιάς, γιατρός - Πρόεδρος συλλόγου εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας,η Μαρία Ντάσιου, γιατρός ΕΟΠΥΥ, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, Τζοχόβα, επιτροπές προσφύγων από τα καμπ. Ακολουθούν κάποια σημεία από τις παρεμβάσεις τους.

Γιώργος Τσιάκαλος: «Εγκληματική ενέργεια ενάντια σε όλη την κοινωνία»

Οι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση αλλά και γενικώς για την καταπολέμηση της πανδημίας είχαν να πάρουν υπόψη τους όλες εκείνες τις προειδοποιήσεις που είχανε από διεθνείς οργανισμούς και από επιστημονικές οργανώσεις και έλεγαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι αν τυχόν εμφανιστεί ο κορονοϊός μέσα στα κέντρα κράτησης και τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Αυτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες. Για την Ελλάδα υπήρχε ιδιαίτερη προειδοποίηση από το ευρωκοινοβούλιο, από επιστημονικές οργανώσεις που έλεγαν φρονίστε να φύγουν  οι πρόσφυγες από τα καμπ στα νησιά.


Η κυβέρνηση δεν το έκανε. Όποιος πιστεύει ότι αν εμφανιστεί ο κρορονοϊός μέσα σε κέντρο προσφύγων θα παραμείνει μόνον εκεί, κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Από εκεί μπορεί εύκολα να υπάρξει εξάπλωση σε όλο τον πληθυσμό χωρίς να φταίνε οι πρόσφυγες. Από τους ανθρώπους που θα έρχονται σε επαφή μαζί τους, είτε είναι γιατροί είτε είναι αστυνομικοί είτε είναι αυτοί που κάνουν καταγραφές κλπ.

Η κυβέρνησή μας δεν τα πήρε υπόψη της αυτά τα πράγματα. Εξακολουθεί να μην κάνει διαγνωστικά τεστ σε όλα τα κέντρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Ανησυχώ. Δεν ανησυχώ μόνο για τους πρόσφυγες. Ανηυσυχώ για όλους κυρίως εκείνους που δεν καταλαβαίνουν ότι η απανθρωπιά σε ένα τέτοιο πεδίο, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, σε εποχές πανδημίας είναι στην πραγματικότητα μια εγκληματική ενέργεια ενάντια σε ολόκληρη την κοινωνία.

Μαρία Ντάσιου: «Η πανδημία δεν σταματάει με φράχτες»
Μετα από την είδηση για τα κρούσματα στο στρατόπεδο της Ριτσώνας οι δράσεις μας πρέπει να γίνουν πιο συντονισμένες και πιο έντονες. Εδώ και καιρό προβλέπαμε και ενημερώναμε ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε στρατόπεδα το ενδεχόμενο γρήγορης εξάπλωσης είναι όλο και μεγαλύτερο. Συντρέχουν πολλοί λόγοι. Ο ένας λόγος είναι ο συνωστισμός, Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι κανόνες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Όχι επειδή φταίνε οι πρόσφυγες αλλά επειδή οι δομές είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να μην καλύπτονται αυτές οι ανάγκες.

Ο ΠΟΥ έβγαλε μια ανακοίνωση πρόσφατα που λέει ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε οικίες ή σε ξενοδοχεία, να έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα νοσοκομεία που σημαίνει χορήγηση ΑΜΚΑ και παροχές όχι μόνο σε αυτούς που έχουν ταυτοποιηθεί και ζητήσει άσυλο αλλά σε όλους. Ο λόγος είναι απλός: Η προστασία και των προσφύγων και των υπολοίπων καθώς η πανδημία δεν σταματάει σε σύνοιρα και φράχτες. Χρειάζεται άμεσα να ανοίξουν τα στρατόπεδα, οι άνθρωποι να τακτοποιηθούν σε ξενοδοχεία ή σε οικίες που είναι δαθέσιμες. Να γίνει ταυτοποίηση όλων των κρουσμάτων ώστε να κλείνονται σε καραντίνα όσοι χρειάζεται και να μην μπαίνουν σε κίνδυνο όλοι οι υπόλοιποι.

Κώστας Καταραχιάς «Οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή της μάχης – και ενάντια στο ρατσισμό»

Στις 7 του Απρίλη, στα προαύλια των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, στη μεγάλη πανυγειονομική κινητοποίηση θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης απαιτώντας άμεσα προσλήψεις, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την  χρηματοδότηση που χρειάζονται τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Και όχι μόνο.

Οι υγειονομικοί είμαστε και στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και ακόμη περισσότερο τώρα γιατί είναι κρίσιμο. Τα σωματεία μας και η ΟΕΝΓΕ έχουν βγάλει ανακοινώσεις ότι πρέπει να ανοίξουν τα στρατόπεδα και οι πρόσφυγες να πάνε στις πόλεις. Σαν υγειονομικοί έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε ττη χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους, την πρόσβαση στα νοσοκομεία για όλους, πρόσφυγες αλλά και τους άστεγους και όλους όσους τα έχουν ανάγκη

Αυτή είναι η ατζέντα που πρέπει να επιβάλουμε σαν εργατικό κίνημα. Η ρατσιστική πολιτική δεν χτυπάει μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μας χτυπάει όλους. Δεν δεχόμαστε ότι περισσεύει κανείς, λέμε ότι χωράνε όλοι, γιατί αν δεν το πούμε αυτό, σε λίγο πρόσβαση στην υγεία θα έχουν μόνο οι Μητσοτάκηδες και τα αφεντικά και εμείς θα έχουμε μια κοινωνία που δεν θα χωράει κανένας άλλος.    

Τζαβέντ Ασλάμ: «35 άνθρωποι σε ένα κρατητήριο»
Χθες μίλησα με έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο αστυνομικο τμήμα Κολωνού, 30-35 άτομα μεσα σε ένα δωμάτιο. Για ποια «δύο μέτρα απόσταση ασφαλείας» μιλάνε ότι πρέπει να υπάρχουν λόγω κορονοϊου; Ένας άνθρωπος ο Μοχάμεντ Ικμπάλ από το αστυνομικό τμήμα στον Κολωνό είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν τον πήγαν ούτε στο νοσοκομείο. Ο Μοχάμεντ Ικμπάλ στις 31 Μαρτίου αντί να πάει σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα.
Η Πακιστανική Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ, ζητάμε να κλείσουν τώρα αυτά τα κέντρα κράτησης και τα στρατόπεδα, να ελευθερώσουν τα άτομα που κρατούνται μέσα στα αστυνομικά τμήματα, 30, 40 μαζί σε ένα δωμάτιο. Να εξετάσουν γιατροί όσους χρειάζεται, να τους βάλουν σε αξιοπρεπείς χώρους που να μένουν έστω 2 ή 3 ατομα. Να πάρει άμεσα μέτρα η κυβέρνηση, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Δέσποινα Σπανούδη: «Άμεση εκκένωση των καμπ»

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αναλάβαμε την πρωτοβουλία με αφορμή την πανδημία να φτιάξουμε μια πλατφόρμα και ένα ψήφισμα συγκεντρώνοντας υπογραφές και ζητώντας την εκκένωση των ΚΥΤ στα νησιά. Μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό που εξελίσσεται -ενώ σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει κατανοητό ότι στα νησιά κινδυνεύουν να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι- στην Ελλάδα η δημοσια συζήτηση είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Ο κόσμος μοιάζει να έχει παγώσει γύρω απο το θέμα.

Προσπαθούμε να στρεψουμε τη δημόσια συζήτηση στη διεκδίκηση της άμεσης εκκένωσης των camp. Το σχέδιο είναι εφιαλτικό να κλείσουν τα camp και να αφήσουν αυτόν τον κόσμο εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τηρηθεί καμιά συνθήκη προφύλαξης και μέτρων υγιεινής. Η λύση για εμάς είναι να μεταφερθεί όλος αυτός ο κόσμος στην ενδοχώρα εκεί που υπάρχουν πάρα πολλά άδεια τουριστικά καταλύματα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτόν τον κόσμο.

Τζοχόβα: «Μόνο όλοι μαζί θα νικήσουμε την επιδημία»

Είμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή που αφορά όλο τον κόσμο, όλο τον πλανήτη, την  επιδημία του κορονοϊού. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να πάρουν μέτρα τώρα γιατί ο κορονοϊός μπαίνει μέσα στα στρατόπεδα. Εχετε και τη δυνατότητα και την ικανότητα. Αν ο ιός ευδοκιμήσει στη Μορια, στη Σάμο, στην Κόρινθο θα είναι καταστροφή για όλους. Στην Κόρινθο όλοι πάνε στο ίδιο μέρος για να φάνε, ζούνε 20 άτομα μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Πόσοι άνθρωποι νομίζετε χρησιμοποιούν την ίδια τουαλέτα, το ίδιο μπάνιο; Στη Ριτσώνα από ένα άτομο, μια έγγυο γυναίκα, κόλλησαν 20 γιατί ο ένας είναι πάνω στο άλλο.

Γι’αυτό βάλτε μας σε σπίτια. Μην κάνετε διακρίσεις, δώστε χαρτιά και δικαιώματα στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλου, τους μετανάστες. Ζητάμε και εμείς σπίτι, να μπορούμε και εμείς να «μένουμε σπίτι». Για να μπορούμε να παλέψουμε και εμείς μαζί σας την επιδημία. Να πούμε στο τέλος αυτή της ιστορίας, ότι άσπροι, μαύροι, κίτρινοι, κόκκινοι, παλέψαμε με τον ιό και νικήσαμε χωρίς διακρίσεις, ρατσισμό και φασισμό.

Πέτρος Κωνσταντίνου "Πάσχα αλληλεγγύης"

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του πλανήτη παίζουν κορώνα γράμμματα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν καταστρέψει το δημόσιο σύστημα υγείας, την ασπίδα μας. Εν έτει 2020 το μόνο που έχουν να προτείνουν είναι η καραντίνα, το μέτρο του μεσαίωνα.

Την ίδια ώρα κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες, στους κατατρεγμένους. Εκεί τα λεφτά υπάρχουν. Για την Φρόντεξ και τα ΜΑΤ αλλά όχι στα νοσοκομεία για προσωπικό. Και έρχονται τώρα, μετά από τα 20 κρούσματα στη Ριτσώνα, να επιμένουν στην ίδια φονική πολιτική, να μαντρώσουν τους πρόσφυγες «για το καλό τους». Στη Μόρια μάντρωσαν 20.000 πρόσφυγες στις πιο άθλιες συνθήκες. Δεν τους νοιάζουν ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι ντόπιοι. Μέσα στην πανδημία εξακολουθούν να παίζουν το χαρτί του ρατσισμού.

Απαιτούμε να μεταφερθούν όλοι από τα νησιά στην ενδοχώρα. Να μεταφερθούν όλοι και όλες μέσα σε σπίτια γιατί το «μένουμε όλοι σπίτι» χωρίς να δίνεις σπίτι είναι υποκρισία, είναι απάτη. Αυτό είναι το πιο βασικό αίτημα που βάζουμε και χρειάζεται απάντηση αυτή τη στιγμή.
Δεν θα σιωπήσουμε. Συντονιζόμαστε διεθνώς με ένα ολόκληρο κίνημα που λέει «evacuate Moria, evacuate camps” και απαιτεί από την ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές της ρατσιστικής Ευρώπης-Φρούριο, να πάρει τα ασυνόδευτα παιδιά, να αφήσει όλους τους πρόσφυγες  να μετακινηθούν. Παλεύουμε μαζί με όλο αυτό το κίνημα ενάντια στους πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. Στον Κασιδιάρη, που λέει σήμερα εν μέσω πανδημίας να μην ανοίξει ο δήμος Αθήνας δομή για τους άστεγους γιατί μπορεί να μπουν μέσα και μετανάστες!

Θα είμαστε μαζί με τους νοσοκομειακούς στις 7 Απρίλη και θα συνεχίσουμε. Αυτό το Πάσχα θα είναι ένα Πάσχα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στα καμπ. Θα γίνουν επισκέψεις από τη δική μας μεριά και καλούμε όλες-όλους τους αλληλέγγυους να τη στηρίξουνε. Να πάμε εκεί προσφέροντας στήριξη αλλά και για να γίνουμε η φωνή αυτών που απαιτούν και αυτοί να ζήσουν. Στις 14 Απρίλη θα υπάρχει μια κεντρική εκδήλωση στο Σύνταγμα. Και θέλουμε να την οργανώσουμε με όλες τις άλλες κινήσεις που κινούνται ζητώντας την εκκένωση των camps. Μεγάλη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο θα βρεθούμε έξω από τα ίδια τα καμπς για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας.
 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Read 304 times Last modified on Thursday, 02 April 2020 20:52

Latest from ΚΕΕΡΦΑ