Sunday, 12 April 2020 19:48

Ο ιός που διαδίδει το νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ο κίνδυνος και όχι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Ο ιός που διαδίδει το νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ο κίνδυνος και όχι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα

Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μηταράκης, νέο νομοσχέδιο για το άσυλο με τίτλο «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας” την ώρα που ταυτόχρονα ξερνάει δηλητήριο για “μετανάστες με κορονοϊό” που ετοιμάζονται να έρθουν από την Τουρκία στα νησιά.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για “βελτίωση” ως προς τα ρατσιστικά εμπόδια και την αυστηροποίηση του προηγούμενου νόμου για το άσυλο που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2019. Στόχος είναι η επιτάχυνση και η αύξηση του ποσοστού απορρίψεων ασύλου, των απελάσεων και το μάντρωμα των προσφύγων σε κλειστά στρατόπεδα φυλακές.

Το νομοσχέδιο επιβάλει την επιτάχυνση της διαδικασίας απόρριψης ασύλου, αφού προβλέπει πιο αυστηρές προϋποθέσεις με αποτέλεσμα οι θετικές αποφάσεις να είναι η εξαίρεση. Για παράδειγμα σύμφωνα με το άρθρο 11 “η προσωπική συνέντευξη μπορεί να παραλειφθεί εφόσον ο αιτών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη διενέργεια της συνέντευξης στην επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής του”. “Εφόσον είναι αποδεδειγμένα αδύνατη η παροχή διερμηνείας στη γλώσσα επιλογής του αιτούντος, παρέχεται διερμηνεία στην επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής του αιτούντος” άρθρο 7. Άραγε, γλώσσες όπως η κουρδική ή άλλων μειονοτήτων στις χώρες τους που βρίσκονται υπό διωγμό θα εξετάζονται στη γλώσσα του κράτους που τους καταπιέζει;

Καταργείται επίσης η υποχρέωση του κράτους σε παροχή νομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια εξέτασης αιτήματος ασύλου σε δεύτερο βαθμό, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση, να κατατεθεί αίτημα στην Αρχή Προσφυγών εντός δύο ημερών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης και το αίτημα για νομική βοήθεια γίνεται δεκτό μόνο εφόσον πιθανολογείται η ευδοκίμηση της προσφυγής.

Η κράτηση προς απέλαση γίνεται υποχρεωτική αφού η κατάθεση αίτησης ακύρωσης ή και αίτησης αναστολής δεν συνεπάγεται την άρση της κράτησης. Έτσι σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής προβλέπεται ότι ο αιτών κρατείται σε προαναχωρησιακό κέντρο μέχρι την απέλασή του η οποία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα . Όπως αναφέρει το άρθρο 19 “Μετά την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, με την οποία η πρώτη μεταγενέστερη αίτηση κρίνεται απαράδεκτη... κάθε μέτρο απέλασης, επιστροφής ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο απομάκρυνσης καθίσταται άμεσα εκτελεστό”.

Επίσης προβλέπεται ότι η εξέταση ασύλου για όσους αιτούντες εμπίπτουν στην κατηγορία της «απόλυτης προτεραιότητας», θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες (αντί για 20 ημέρες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα). Σε περίπτωση προσφυγής υπηκόου τρίτης χώρας η απόφαση εκδίδεται εντός 30 ημερών από τη συζήτηση όταν εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία (αντί τριών μηνών), εντός 20 ημερών για την ταχύρρυθμη διαδικασία (αντί 40 ημερών) και εντός δέκα ημερών εάν ο προσφεύγων κρατείται (αντί για 20 ημέρες).

Το νομοσχέδιο εισάγει μέχρι και Μονομελείς!!!! Επιτροπές Προσφυγών, αναθεωρώντας προς το αντιδημοκρατικότερο το νόμο του 2016. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κάθε Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών λειτουργεί υπό μονομελή και τριμελή σύνθεση. Κάθε Επιτροπή συνεδριάζει, δύο (2) φορές τον μήνα υπό Τριμελή σύνθεση και δύο (2) φορές υπό Μονομελή σύνθεση, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στον Κανονισμό Λειτουργίας της Αρχής. Οι προσφυγές εκδικάζονται από την τριμελή σύνθεση. Κατ’ εξαίρεση, στη μονομελή σύνθεση εκδικάζονται υποχρεωτικά: προσφυγές κατά των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί με την ταχύρρυθμη διαδικασία, προσφυγές κατά των αποφάσεων που έχουν απορρίψει την αίτηση ως προδήλως αβάσιμη, προσφυγές κατά των αποφάσεων που έχουν απορρίψει την αίτηση ως απαράδεκτη, προσφυγές κατά των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τη διαδικασία στα σύνορα, καθώς και όταν ο προσφεύγων βρίσκεται σε διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης ή όταν κρατείται, προσφυγές που έχουν κατατεθεί εκπρόθεσμα, προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λέρος και Κως».

Το Νομοσχέδιο θεσπίζει και τις προϋποθέσεις της δημιουργίας των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων (Κ.Ε.Δ.Ν.) . Όπως αναφέρεται, τα κέντρα αυτά συνιστούν μια μεγάλη ελεγχόμενη έκταση, μέσα στην οποία μπορούν να συνυπάρχουν διαφόρων τύπων δομές (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, προαναχωρησιακό κέντρο). Τα κέντρα θα εγκαθίστανται “σε κοινόχρηστους ή κοινωφελείς χώρους, χερσαίες ζώνες λιμένων ή σε ιδιωτικά ακίνητα, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των εν λόγω ακινήτων και των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων μετασκευών, η τοποθέτηση ή ανέγερση, επισκευή, αναβάθμιση ή κατασκευή προκατασκευασμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης”. Απαιτείται το ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου να είναι τέσσερις χιλιάδες (4.000) τετραγωνικά. Πιο ανοιχτά δεν μπορούσε να κοροϊδέψει ο Μηταράκης το κόσμο που εμπόδισε με την εξέγερση του το χτίσιμο στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Λέσβο και τη Χίο.

Απέναντι στην κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας απαντάμε σε συνεργασία με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να πάνε οι πρόσφυγες στα σπίτια, να αποκτήσουν άσυλο.

Απελάστε τον Μητσοτάκη και όχι τους πρόσφυγες,είναι καλοδεχούμενοι!

Στηρίξτε τη καμπάνια υπογραφών της ΚΕΕΡΦΑ, ενισχύστε την οικονομικά!
http://www.antiracismfascism.org/index.php/2693-campaign

YΓ. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Κωνσταντίνου https://www.facebook.com/yorgos.konstantinou για την ζωγραφιά

Read 2145 times Last modified on Sunday, 12 April 2020 19:59

Latest from ΚΕΕΡΦΑ