Print this page
Wednesday, 13 January 2021 14:24

Αλληλεγγύη στους αντιφασίστες και τους αντιρατσιστές των ΗΠΑ

Written by
Rate this item
(0 votes)

BLMΑλληλεγγύη στους αντιφασίστες και τους αντιρατσιστές των ΗΠΑ

Δήλωση για τις επιθέσεις στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, από το συντονιστικό του World Against Racism and Fascism (Ο Κόσμος κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού) στις 11 Ιανουαρίου 2021

Ακτιβιστές από Κινήσεις από 14 χώρες συμμετείχαν στο συντονιστικό: Αυστρία, Καναδάς, καταλονία, Δανία, Γαλλία, Μεγάλη βρετανία, Ελλάδα*, Ιταλία, Νορβηγία, πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Το World Against Racism - ένας διεθνής συντονισμός κινήσεων ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό που οργανώνουν την παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 20 Μάρτη - στέλνει την αλληλεγγύη του στους αντιφασίστες και τους αντιρατσιστές των ΗΠΑ.
Καταδικάζουμε την εισβολή στο Kαπιτώλιο, το κοινοβούλιο των ΗΠΑ, από έναν οργανωμένο φασιστικό όχλο, αποτελούμενο από υποστηρικτές του Τραμπ που προσπάθησαν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Οι φρικτές σκηνές βίας στηρίχθηκαν  και εμπνεύστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Με την ασυγκράτητη ισλαμοφοβία του, το ρατσιστικό συνοριακό τείχος και την διχαστική και τρομοκρατική του ρητορική, ο Τραμπ τροφοδοτεί το θάρρος ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων διεθνώς. 


Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει μια παρόμοια ατζέντα ισλαμοφοβικών πολιτικών και «εχθρικού περιβάλλοντος» τύπου «Ευρώπη Φρούριο» εναντίον προσφύγων και μεταναστών, τώρα το παίζουν σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα της πολιτικής παρέμβασης του Τραμπ. Η αλληλεγγύη μας προς το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα των ΗΠΑ περνάει μέσα από την αντιπαράθεση  στις ρατσιστικές πολιτικές που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη και αλλού, οι οποίες επίσης φουσκώνουν τα πανιά των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κρίση της πανδημίας και την αυξανόμενη οικονομική κρίση.

Ενώ το 2020 σημειώθηκε μια βίαιη αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του #BlackLivesMatter μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, η αστυνομική απάντηση στους φασίστες στο Καπιτώλιο ήταν καταφανώς διαφορετική. Ενώ η αντίσταση του κινήματος BLM έχει επίσης κλιμακωθεί από τους σοκαριστικά δυσανάλογους θανάτους στις κοινότητες των μαύρων, περαιτέρω εκθέτοντας τον βαθιά θεσμοθετημένο ρατσισμό, οι συνωμοτιστές της CoViD-19 υποστήριξαν τον χειρισμό της κρίσης από τον Τραμπ. Περιλαμβάνουν τους περίφημους QΑnon και τα φασιστικά Proud Boys.

Ο Τραμπ επευφημούσε εκείνους που υποσχέθηκαν να «εγκαθιδρύσουν μια δικτατορία». Σε εκείνους που ακολουθούν το παράδειγμά του περιλαμβάνονται πολλοί ανοιχτά φασίστες, συμπεριλαμβανομένου του σιχάματος που φοράει μπλούζα "Camp Auschwitz".

Οι δυνάμεις που έκαναν το BLM πηγή έμπνευσης πέρυσι θα είναι κεντρικές στην απώθηση των ρατσιστών και της ακροδεξιάς στον απόηχο της προεδρίας του Τραμπ. Αλλά αυτός κατάφερε να ενθαρρύνει τη ρατσιστική και φασιστική δεξιά η οποία προελαύνει.
Η φρίκη των γεγονότων την πρώτη εβδομάδα του 2021 στο Καπιτώλιο δείχνει την επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μαζικό, πλατύ και ενωμένο αντιφασιστικό κίνημα στις ΗΠΑ. Αυτό είναι θεμελιώδες για την αντιμετώπιση των ρατσιστών, της ακροδεξιάς και των φασιστών που ο Τραμπ έχει ενθαρρύνει, και για την αναχαίτισή τους. Είδαμε πρόσφατα πώς στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Βρετανία αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική. Το World Against Racism and Fascism βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους όσους θα συνεχίσουν να πολεμούν τον ρατσισμό και την φασιστική απειλή στις ΗΠΑ.

Η Ημέρα Αντιρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου και η συντονισμένη δράση που οργανώνεται διεθνώς από το World Against Racism and Fascism είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της διεθνούς αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής αλληλεγγύης και των μαζικών κινημάτων που μπορούν να επιτύχουν.

Kόσμος ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, 11 Ιανουαρίου 2021
*Η ΚΕΕΡΦΑ συμμετέχει σε αυτόν το διεθνή συντονισμό.

Read 807 times Last modified on Friday, 15 January 2021 09:08

Latest from ΚΕΕΡΦΑ