Sunday, 06 November 2016 16:30

Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία - Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!!!Ανοιχτά σχολεία - Ανοιχτές πόλεις!!! Άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες.

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ανακοίνωση της Oμάδας Ανοιχτά σχολεία-
Πρωτοβουλία ΑΘΗΝΑ- ΠΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Χιλιάδες παιδιά προσφύγων παραμένουν έξω από τις σχολικές τάξεις των δημόσιων σχολείων, εγκλωβισμένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης μακριά από τις πόλεις.
Στην πραγματικότητα, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς απαρτχάιντ, χωρίς δικαιώματα ενώ η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Μοσούλη και το Χαλέπι προμηνύει νέο κύμα προσφύγων για να διαφύγουν το θάνατο και την ίδια ώρα έχουμε 4.200 πνιγμούς προσφύγων στην προσπάθεια να περάσουν την Μεσόγειο από την Αίγυπτο και την Λιβύη.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει οδηγήσει στον απάνθρωπο εγκλωβισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα στα νησιά και στη μαζική άρνηση απόδοσης ασύλου ενώ το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προχωράει. Η ανάθεση, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, της μόρφωσης χιλιάδων προσφυγόπουλων και με πρόσθετα κονδύλια στα χέρια ΜΚΟ, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των παιδιών στη μόρφωση καθώς τα εγκλωβίζει στα καμπ. Τους στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση η οποία εξασφαλίζεται στην πρωινή ζώνη με την επαφή και την ανταλλαγή εμπειρίας με το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Μόνο 2000 περίπου από τις 20.000, που είναι τα παιδιά των προσφύγων, πήγαν στα σχολεία.  Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Α΄ Αθήνας έχουν ιδρυθεί και στελεχωθεί 61 τάξεις υποδοχής πρωινού ωραρίου ενώ υπάρχουν αρκετά σχολεία που δεν μπορούν να δεχθούν επιπλέον μαθητικό δυναμικό λόγω έλλειψης χώρου. Η ίδρυση δομών υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ) από την κυβέρνηση, σε απογευματινή ζώνη δημιουργεί γκετοποίηση μέσα στο σχολικό χώρο.
Ουσιαστικά πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό κράτος με το νόμο 2101/1992 και σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί, που βρίσκεται στη χώρα, έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο28) και το κράτος υποχρεούται να παίρνει όλα τα νομοθετικά διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων (άρθρο 4). Η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της που απορρέουν από τις συνταγματικές διατάξεις και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει αντί να ακροβατεί συνεχώς σε μεσοβέζικες  λύσεις.Πλήρης και ισότιμη ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία
Αυτή θα συμβάλλει στην ομαλή συμβίωση με τα υπόλοιπα παιδιά και θα απαλύνει τις νεανικές ψυχές από τη βαρβαρότητα του πολέμου και των διώξεων που τις σημάδεψε. Είναι ελπιδοφόρες οι μαθητικές καταλήψεις και οι διαδηλώσεις που διεκδικούν ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδιά και καλωσορίζουν τα προσφυγόπουλα. Το δικαίωμα τους να βρίσκονται στα δημόσια σχολεία υπερασπίζεται η πολύ μεγάλη πλειοψηφία εκπαιδευτικών και γονιών σε αντιπαράθεση με τις ρατσιστικές πρωτοβουλίες φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, της ακροδεξιάς και πολιτικάντηδων της ΝΔ, από το Ωραιόκαστρο και τη Λέσβο μέχρι την Αθήνα και την Κρήτη.
Σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν μάχη για να μπουν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να ενταχθούν στην πρωινή ζώνη. Να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής για την εκμάθηση της γλώσσας και όχι απογευματινά γκέτο, να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και όχι προσλήψεις προσωπικού με ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας.
Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και οι υπόλοιποι πρόσφυγες μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Διεκδικούμε τη στέγασή τους μέσα στις πόλεις, την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και μετακίνηση με όλα τα μέσα συγκοινωνίας Είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε κάθε σχολείο και σε κάθε γειτονιά για να έρθουν ΟΛΑ τα παιδιά στα δημόσια σχολεία ισότιμα. Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους διδασκόντων των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων και τα 15μελή των μαθητών μαζί με τους πρόσφυγες των καμπ να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον αγώνα, με μαζικές συσκέψεις στις περιοχές όπου υπάρχουν οι αποκλεισμοί των παιδιών και ο εγκλωβισμός τους.4/11/2016

Read 2550 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ