Tuesday, 26 February 2019 08:59

Παρέμβαση-διαμαρτυρία προσφύγων στο Υπουργείο Μετανάστευσης Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, 11πμ, Λεωφ. Θηβών 196-198 , Αγ. Ιωάννης Ρέντης Δύο γυναίκες γέννησαν μόνες, χωρίς ιατρική βοήθεια! Να ακούσει τη φωνή των προσφύγων ο κ.Βίτσας

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΚΕΕΡΦΑkeerfa yp-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ “ΗΛΙΟΧΑΡΗΣ” ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Παρέμβαση-διαμαρτυρία προσφύγων στο Υπουργείο Μετανάστευσης

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, 11πμ, Λεωφ. Θηβών 196-198 , Αγ. Ιωάννης Ρέντης

Δύο γυναίκες γέννησαν μόνες, η μία στο δωμάτιο της, η άλλη στη πύλη του Ελαιώνα!

Να ακούσει τη φωνή των προσφύγων ο κ.Βίτσας πριν θρηνήσουμε θύματα!

Οι πρόσφυγες στις πόλεις τώρα! Όχι στην απομόνωση, άσυλο, σπίτια, παιδεία, υγεία για όλους!


Τον Νοέμβριο του ’18, μετά από την πολλοστή τραγωδία που είχε εκτυλιχτεί με άλλον ένα νεκρό στο στρατόπεδο της Θήβας, είχαμε αναρωτηθεί για την πρόσβαση των προσφύγων στις δομές υγείας, αλλά και για το πόσο έχουν την πρακτική δυνατότητα οι ίδιοι οι πρόσφυγες, εξαιτίας των ελλείψεων σε διερμηνείς.

Μια νέα τραγωδία παραλίγο να εκτυλιχτεί, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο «Ηλιόχαρη» στους Αγίους Θεοδώρους, ευτυχώς τελικά με αίσιο τέλος. Μία γυναίκα γέννησε μόνη σε δύσκολες συνθήκες, επειδή το ασθενοφόρο άργησε … ώρες να έρθει. Είχε προηγηθεί μία παρόμοια ιστορία στο στρατόπεδο του Ελαιώνα, όπου μια γυναίκα είχε γεννήσει στην πύλη του στρατοπέδου. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των εγκύων, των ασθενών, των παιδιών. Γιατροί του νοσοκομείου της Κορίνθου συμβουλεύουν άμεση μετακίνηση γυναικών εγκύων με ζητήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή κύηση και οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται.

Οι πρόσφυγες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου πριν λίγο είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κακή διατροφή, κάτι που και εμείς διαπιστώσαμε (τρόφιμα που μεταφέρονται σε βρώμικα τελάρα, παγωμένα που προετοιμάζονται σε εντελώς ακατάλληλες συσκευές μικροκυμάτων κτλ.). Σημειωτέον ότι για το catering πληρώνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, καθώς τους αφαιρούν ένα ποσό από το μηνιαίο εισόδημά τους.

Η συγκεκριμένη δομή είναι πολύ μακριά από τον ιστό της πόλης και η συγκοινωνία ανεπαρκής και ακριβή για τα βαλάντιά τους. Είναι κανονικό εισιτήριο προαστιακού, με 9,60 ευρώ τη διαδρομή με επιστροφή. Οι διερμηνείς ανύπαρκτοι μετά το μεσημέρι. Κανένα παιδί δεν πάει σε σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς αφού δεν έχει γίνει κάτι για τη διευκόλυνσή τους και την εγγραφή τους. Οι ενήλικες επίσης που επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα, στερούνται και αυτού του δικαιώματός τους.

Παρότι έχουν πάρει την προφορική υπόσχεση από τον υπουργό κ.Βίτσα για την ένταξή τους σε σπίτια μέσα στην πόλη, ακόμη δεν έχουν κάποια νέα σχετικά μ’ αυτό. Η αγωνία τους μεγαλώνει, καθώς η διαβίωσή τους στο ξενοδοχείο έχει, όπως λένε, ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την μεταφορά όλων των προσφυγών σε σπίτια μέσα στην πόλη. Άμεση ένταξη των παιδιών στα σχολεία, καθώς και των ενηλίκων σε τμήματα ταχείας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Δωρεάν μετακίνηση από το ξενοδοχείο στην Αθήνα. Λέμε όχι στην απομόνωση και ακινητοποίηση των προσφύγων. Λέμε ναι στην εδώ και τώρα ένταξή τους στον ιστό της πόλης.

Eπικοινωνία: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Μαρία Ντάσιου, γιατρός.Τηλ 6932828964

Read 750 times Last modified on Tuesday, 26 February 2019 09:03

Latest from ΚΕΕΡΦΑ