Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Friday, 13 March 2020 17:15

Κλείστε τα στρατόπεδα,οι πρόσφυγες σε σπίτια, μέτρα για την προστασία των προσφύγων τώρα!

Written by
Rate this item
(0 votes)

sxisto

ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
Εργαζόμενοι/ες στο προσφυγικό
Επιτροπές προσφύγων από τα στρατόπεδα
Μέτρα για την προστασία των προσφύγων τώρα!


Κλείστε τώρα τα στρατόπεδα-γκέτο στα νησιά και την ενδοχώρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και η αύξηση των θυμάτων!
«Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού» προειδοποιoύν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κορονοϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία.... Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά».
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα όχι μόνο στα νησιά, αλλά και για χιλιάδες ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα της Αττικής και του Βορρά. Είναι πραγματικά εγκληματικό εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να λαμβάνουν μια σειρά μέτρα, αλλά να αδιαφορούνε για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν στοιβάξει σε γκεττοποιημένα στρατόπεδα και που έχουν αφήσει χωρίς ΑΜΚΑ, χωρίς άμεση πρόσβαση στον ΕΟΔΥ και στα νοσοκομεία.
Είναι θράσος η ίδια Κυβέρνηση που μιλάει για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που έχει προσλάβει πιο πολλούς ένστολους για να πετάνε δακρυγόνα σε γυναικόπαιδα στη Μυτιλήνη παρά γιατρούς και νοσοκόμες για τις ΜΕΘ να μιλάει για «ατομική ευθύνη». Ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε πραγματικά να μας προστατέψει από την πανδημία, αλλά οι πολιτικές περικοπών όλων των τελευταίων χρόνων το έχουν διαλύσει κυριολεκτικά και η ΝΔ συνεχίζει πάρα την πανδημία την ίδια πολιτική.
Να μην τους αφήσουμε να χύσουν κι άλλο ρατσιστικό δηλητήριο στο όνομα της «δημόσιας υγείας» που αυτοί οι ίδοι κατακρεουργούν καθημερινά στο βωμό του κέρδους. Είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθούν τα κρούσματα και στα στρατόπεδα, όπου κατοικούν ευάλωτες ομάδες, άνθρωποι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, το στρατό, την συνοριοφυλακή και την FRONΤEX , απομονωμένοι και αποστερημένοι από την πρέπουσα νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευική περίθαλψη... σε καιρούς πανδημίας!
Είναι αδιανόητο να σπαταλώνται εκατομμύρια για προσλήψεις συνοριοφυλάκων για το κλείσιμο συνόρων στον Εβρο και απώθηση βαρκών στα νησιά, όταν δεν προσλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, την μόνη ασπίδα προστασίας της υγείας απο τον κορονοϊό της μεγάλης πλειοψηφίας του φτωχόκοσμου.
Σε αυτή την πανδημία, αφεντικά και μετανάστες/ριες, δεν είμαστε το ίδιο. Εάν έχεις λεφτά και ελληνική ιθαγένεια, με 150 ευρώ μπορείς να κάνεις σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο τεστ για τον κορονοϊό και να νοσηλευτείς σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Για τους αιτούντες άσυλο, τους/τις μετανάστες/στριες και τους/τις πρόσφυγες/ισσες ωστόσο, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού.
Αντιθέτως, στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες που ζούνε σε σκηνές (!) χωρίς να μπορούν να καταγραφούν σε προγράμματα στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και περίθαλψης. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, πολλές οικογένειες μαζί μοιράζονται κοινές τουαλέτες που σπανίως καθαρίζει επαγγελματικό προσωπικό. Πολλές φορές μάλιστα το έργο του καθαρισμού των χώρων καλούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι/ες ΜΚΟ(!), εκθέτοντας τους ίδιους/ες σε μεγάλο κίνδυνο. Μάλιστα οι ίδιοι/ες καλούνται να εργαστούν στις εξίσου άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες/ισσες καθημερινά.
Τέλος, οι υποστελεχωμένες ιατρικές ομάδες που βρίσκονται στα στρατόπεδα, παρ’ όλη την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ημερών. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας είναι προφανώς ανέφικτη για τους ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής.
Η δημόσια υγεία ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη και προπαντώς ΔΕΝ είναι προνόμιο των λίγων. Για να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία μας, για να βάλουμε τη ζωή ντόπιων και μεταναστών/τριων πάνω από τα κέρδη τους, απαιτούμε:
•    Άμεση μετακίνηση των μη-καταγεγραμμένων (unregistered) αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα όπου μπορούν να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής
•    Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα της ντροπής και να μεταφερθούνε οι πρόσφυγες/ισσες σε σπίτια, στις πόλεις, κοντά στα νοσοκομεία
•    Χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους/όλες τους/τις αιτούντες/ουσες άσυλο και πλήρης, άνευ προϋποθέσεων ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
•    Πλήρης δημόσια και δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορονοϊό και όποιον άλλων εξετάσεων απαιτούνται
•    Παροχή διερμηνείας στα νοσοκομεία, τα ιατρικά κέντρα και στις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ
•    Μέριμνα και φροντίδα για τους/τις εργαζόμενους/ες ΜΚΟ και Δήμων που δουλεύουν στα στρατόπεδα
•    Όχι στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ. Πλήρεις απολαβές για όσους αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι - καμία χρέωση άδειας διακοπών. Η εξασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος είναι ευθύνη του εργοδότη
•    Λεφτά για τα νοσοκομεία, για προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
•    Μαζικές Προσλήψεις στους ΟΤΑ και σε όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες.
•    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεφτά για τις δημόσιες συγκοινωνίες για αύξηση της συχνότητας δρομολογίων.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/antirac2018/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Read 170 times

Latest from ΚΕΕΡΦΑ